nedjelja, 6. svibnja 2007.

Tise i Hajdučka Vrata

Na visini od 1380m.n.m na Čvrsnici sat vremena hoda od Žlijeba nalaze se Tise, omiljeno prenoćište planinara koji ide na Veliki Vilinac, ali mnogi nalaze zadovoljstvo u samom boravku na Tisama. Na tom mjestu postoji kuća u kojoj može boraviti 20-ak ljudi i zadovoljava sve potrebe. Priroda oko Tisa je identična onoj na Žlijebu, ali su tise dosta posjećenije od Žlijeba jer je kuća na Tisama dosta komfornija i sređenija od one na Žlijebu.

pogled na kuću na tisama

pogled na okolicu sa tisa

ovo je nešto što mi diže tlak do maksimuma i radi ovoga bi mirne duše mogao doslovno zaklati nekoga. valja znati da postoje i tzv. planinari i lovci sa "finim" kućnim odgojem koji rade ovakve stvari, ali na sreću postoje naznake da će se u suradnji sa planinarima iz jablanice ova deponija na ljeto sanirati.

A sada idemo na mnogo ljepše stvari, Hajdučka Vrata su prirodni fenomen na 2000m.n.m i nalaze se na putu do Velikog Vilinca. Do sada sam ih dva puta posjetio i oba puta po ružnom vrenenu. Prvi put je puhao jak vjetar, a drugi put je bila velika magla, koja nas je spriječila da odemo do Vilinca. Ipak uslikao par finih slika.



ja na hajdučkim vratima

hajdučka vrata i pogled na neretvu

čudna formacija oblaka iznad hajdučkih vrata

izlazak sunca sa strmenice (ispod hajdučkih vrata)


pogled na hajdučka odozdo

3 komentara:

Unknown kaže...

a jesi cool

ćubi kaže...

kako doci do hajdučkih vrata, ima neka ruta-mapa, do kud s autom,
pozdrav iz Mostara, Zoran

sdn kaže...

Ćubi, markirano je sve.
Autom do brane Grabovica, pored kapije same brane nastavi voziti (pitomim makadamom) do sela Diva. Ako si do šljunčare došao, vrati se 300m do raskrsnice. U Divi parkiraj a dalje prati markaciju (ima i mapa).
Divna lagana tura do Tisa.
Dalje - Strmenica! :)

Vedro!