nedjelja, 6. svibnja 2007.

Prenj

Prenj je najmoćnija planina u BiH, a vjerojatno i u bivšoj Jugoslaviji. Mnogi kažu da je to jedina divlja planina na ovima prostorima, a to da su mnogi smrtno stradali na Prenju opravdava ovu reputaciju. Najveći vrh je Zelena Glava(2155m.n.m) . Nažalost još nisam bio na njoj, ali u roku mjesec dana mislim da će to biti sređeno. Pored Zelene Glave Prenj ima još 10 vrhova preko 2000m.n.m kao Lupoglav, Osobac, Otiš, Ovča, Herač, Vidina Kapa,...
Nemojte da vas prepadne ova priča o stradalima na Prenju, ali svakako treba pozvati na oprez jer ne zovu džaba Prenj BiH Himalajom. Najpoznatijia nesreća desila se 1970.g. kad je pokušan prvi zimski uspon na Lupoglav(2102m.n.m) od strane trojice planinara iz Bosne , ali su nažalost smrtno stradali u lavini pa se u spomen na njih i danas u veljači održava tradicionalni zimski uspon na Lupoglav koji ima naziv Hercegovački Matterhorn.

Pošto je Prenj površinom ogromna planina pokušat ću vam ga dočarati u više priča, to više znači dosta jer do sada sam bio na samo jednom njegovom dijelu a toliko toga ima za pokazati. To nije ništa naspram onome što još sam moram proći da bi postao poznavalac Prenja.

Evo za početak općenito nekih slika s Prenja



kugla, amer i ja u pohodu na lupoglav(ovaj sniježni vrh u lijevom kutu)









valjda vam je sada svima jasno zašto prenj zovu i uspoređuju s himalajama jer ovo neodoljivo podsjeća na himalaje ili alpe na neki naš način

1 komentar:

Zoran kaže...

U nedjelju 04.11.2007. nas 9 planinara iz Mostara se ispelo na jedan od vrhova Prenja. Vrh se zove Cetina ili slično. Posli smo iz pravca Jablanice u 05.30 sati. Prolazili smo kroz bukovu šumu u magli. Stigli smo do planinarke kuće gdje je sijalo sunce, a magla je bila ispod duboko.Na vrh smo stigli oko podne. Puhao je jak vjetar i vrhe je prekriven snijegom. Odozgo se pruža prekrasan pogled na ostale vrhove Prenja. Vidi se i Ramsko jezero.